Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ… ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ !

Ε λοιπόν αφού δε μπορώ να τα ζήσω, σκέφτηκα να κάνω μια μικρή παρουσίαση των 3 μεγαλύτερων καρναβαλιών που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, μπάς και μπώ κι εγώ λίγο στο πνεύμα! (ανάθεμα στην εξεταστική που μια ζωή σε λάθος περιόδους τη βάζουν)



ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ… ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…
Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 160 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.
Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς (αυτό που εγώ γράφω 2 μαθήματα στη σχολή! ) με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.
Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλάμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης αναλαμβάνει σταθερά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας (ΔΕΠΑΠ) η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς.
ΠΑΤΡΙΝΟ ΕΘΙΜΟ – ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ

250px-Bourboulia_6
Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Γίνονται και σήμερα για να διατηρείται η παράδοση.
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ
Capture 
Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια, συμπληρώνει φέτος ο κορυφαίος θεσμός της Βόρειας Ελλάδας, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, της απόλυτης πολιτιστικής και πολιτισμικής έκφρασης του τόπου μας, που καταφέρνει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς.
Οι κοσμογονικές αλλαγές, η αναγκαιότητα για εξεύρεση τρόπων και λύσεων στα γενικότερα προβλήματα, δεν μπορούν να «αγγίξουν» μία τέτοια διοργάνωση, που επιμένει στο πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερο τις βάσεις για την κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, στο διάβα του μισού σχεδόν αιώνα ύπαρξης που διανύει, έχει επιβάλλει σε όλους μας, μια άλλη φιλοσοφία: αυτή της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης, της δημιουργίας.
Ο πανξανθιώτικος «ξεσηκωμός» και η συμμετοχή όλων για τη διοργάνωση αυτών των γιορτών, μαρτυρούν ότι μένει αναλλοίωτο το νόημα και η στόχευση, που δεν είναι άλλη, από το να συνθέτουν οι αναζητήσεις μας και η πολιτιστική μας έκφραση την ταυτότητά μας, ως λαού και ως έθνους.
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Το θέμα του καρναβαλιού είναι ο έρωτας, που  αποτυπώνεται από το κόκκινο χρώμα σε συνδυασμό με το μαύρο καθώς και με τη φόρμα της μεγάλης καρδιάς μέσα στην οποία έχει λογοτυπηθεί ο τίτλος. Ο χρωματικός συνδυασμός δημιουργεί έμφαση και αντίθεση έτσι ώστε η επικοινωνία να έχει δυνατό χαρακτήρα.
Οι φιγούρες που κυριαρχούν είναι επηρεασμένες από τα αποκριάτικα κοστούμια της δημοτικής παράδοσης, καθώς και από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης. Οι φιγούρες με τη μορφή του τράγου και αυτή της γυναίκας με τα μακριά μαλλιά έχουν αναφορά στην έντονη φύση που υπάρχει γύρω από την πόλη της Ξάνθης.Είναι σαφής η αναφορά στο αρχέγονο αίσθημα των διονυσιακών καταστάσεων του γλεντιού.
Οι Ξανθιώτες ήξεραν πάντα και συνεχίζουν να είναι, οι πρεσβευτές της φιλοξενίας και του πολιτισμού!
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Carnival-rethymno-2010Για άλλη μια χρονιά το Ρέθυμνο ζει σε ρυθμούς καρναβαλικούς. Μικροί. Περισσότεροι απο 10.000, προετοιμάζονται για την στιγμή της μεγάλης παρέλασης στις 14 Φεβρουαρίου 2010 όπου και κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. 
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας και γίνονται προσπάθειες για τη προώθηση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Ρεθύμνου σε όλη την χώρα έτσι ώστε το καρναβάλι να καθιερωθεί ώς εναλλακτική μορφή τουρισμού.
Η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός, οι πινελιές του οποίου δίνουν τη διαφορά κάθε χρονιά! Μια πλατιά και αυθόρμητη προσφορά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που υποστηρίζουν με πάθος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το ενδυναμώνουν με αβίαστη και πληθωρική αγάπη, το πλουτίζουν με πρωτότυπες ιδέες και το βοηθούν ουσιαστικά με εθελοντική προσφορά εργασίας σε κάθε βήμα του, σε κάθε εκδήλωσή του!
Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.
ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ… ΡΕΘΥΜΝΟ
Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», που αποτελεί πλέον θεσμό κάθε χρόνο, γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!
Και μετά απ’όλη αυτή τη παρουσίαση, που ελπίζω να μη σας κούρασε, αλλά να το διασκεδάσατε και να ετοιμάζετε βαλίτσες, γιατί ΕΣΕΙΣ ακόμα προλαβαίνετε να επισκεφθείτε μια από τις παραπάνω πόλεις για να βιώσετε ένα καρναβάλι σε όλο της το μεγαλείο, ΕΓΩ επιστρέφω στα διαβάσματα μου για την εξεταστική!!
φιλακιά στις μουσούδες και ΣΙ-ΓΙΟΥ σουν!!!  :)

5 σχόλια:

  1. Yperoxo itan!!!! Bravo!!! Bravo!!! Emena mou aresan perissotero ta mpourmpoulia!!!!!! Den kserw alla mou fanikan polu endiaferon!!!! hihihihi!!! Etoimazw valitses kai feugwwwwwwww!!!!! :P :P Kai min skas kali epituxia euxomai stin eksetastiki!!!!!! Kai karnavaliaaaaaaa.... Na na!!! Ametrita!!!!!! Smouuuttssssss!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχα!! εντάξει τότε!! δε θα ξεμπερδέψω κι εγώ??? θα δείτε :Ρ εγώ πάντως Ρέθυμνο θά'θελα να πάω και μετά Ξάνθη!! Πάτρα για το τέλος παρακαλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nai nai k ego gia rethimno goustaro giati sta alla exo paei (A)..k efoson i aderfi akoma kriti einai efkairia nmz... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω να περάσετε κι από Κύπρο, το καρναβάλι της Λεμεσού είναι πολύ γνωστό! Θα περάσετε ωραία. Όσοι δεν έχετε εξεταστική φυσικά! Χεχε!

    Καλές επιτυχίες Κατ.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχαχαχαχα!! νομίζω πρέπει να πάρουμε σβάρνα τα καρναβάλια μια φορά!! thanks Twisted Tool :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή