Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13...

Τρίτη και 13 και Παρασκευή και 13 είναι δύο μέρες μέσα στην προκατάληψη... Όλος ο κόσμος αγχώνεται στο άκουσμα τους και μόνο...Και σήμερα λοιπόν ήταν η πρώτη περίπτωση τέτοιας ''καλοτυχίας''!
Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η Τρίτη είναι δυσοίωνη διότι είναι η  μέρα που η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε 2 φορές. Η πρώτη το 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας  ( Τρίτη 13 Απριλίου 1204 ) και επίσης   από τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453) Κακότυχος όμως πιστεύεται ότι είναι και ο αριθμός 13. Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, που συνοδεύουν το συγκεκριμένο αριθμό.
Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.
 Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!
Φίλοι προληπτικοί αυτή η μέρα έφτασε στο τέλος της κι ελπίζω να μη πέσατε πάνω σε μαύρες γάτες, σπάσατε κανάν καθρέφτη, περάσατε κάτω από καμιά σκάλα και γενικά να μη σας συνέβη οτιδήποτε ασυνήιστο σε σχέση με άλλες μέρες...Εξάλλου είναι μία μέρα όπως όλες οι άλλες στην πραγματικότητα γι'αυτό και πρέπει να τη χαιρόμαστε χωρίς επηρεασμούς και προκαταλήψεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου